IceCube MasterClass 2017 – University of Copenhagen

Forward this page to a friend Resize Print Bookmark and Share

IceCube > Outreach > IceCube-masterclass

10 January 2017

IceCube MasterClass 2017

IceCube gruppen ved Niels Bohr Institutet indbyder onsdag 8. marts 2017 gymnasieelever fra hele landet til en hel dag med aktiviteter og foredrag om partikelfysik med fokus på IceCube eksperimentet.

IceCube Computer Laboratoriet på isen ved Sydpolen inde på midten af Antarktis er fyldt med computere, der behandler dataen fra IceCube. Selve det kubikkilometer store eksperiment befinder sig 2 kilometer underoverfladen. (IceCube)

Neutrinoerne er den klasse af elementarpartikler der interagerer svagest med atomer. Dette betyder at de kan bevæge sig igennem støv, planeter og stjerner uden problemer, og potentielt bringe os ny viden om universet omkring os. Disse spøgelsespartikler er stadig ikke forstået fuldt ud, og der er flere af neutrinoernes egenskaber vi stadig mangler at undersøge. I 2015 fik Takaaki Kajita og Arthur B. McDonald nobelprisen i fysik for deres opdagelse af neutrinooscillationer, der viser at neutrinoer ikke er helt masseløse - selv om de ikke er ret tunge.

For at måle på neutrino befinder IceCube eksperimentet sig et par kilometer under overfladen i iskappen ved Sydpolen. Det er ikke en simpel opgave, men ved at installere tusindvis af lyssensorer dybt i isen kan vi detektere når en neutrino vekselvirker med atomerne i isen. Dette giver os en unik mulighed for at lære mere om neutrinoerne, og deres oprindelse.

Ved hjælp af mange tusind lyssensorer, detekterer IceCube ladeded partikler der bevæger sig igennem det kubikkilometer store eksperiment langt nede i isen. Den klare is gør os i stand til at måle på de flygtige neutrinoer, og det umådeligt store eksperiment gør det muligt at måle på neutrinoer ved de allerhøjeste energier.  (IceCube)

Til IceCube MasterClass vil vi forklare fysikken bag og gå i detaljer med hvordan disse målinger er mulige. Herefter får du muligheden for selv at gå i dybden med den information der er til rådighed og genopdage de neutrinoer fra det ydre rum, som fortsat skaber forsider verden over. I IceCube samarbejder vi på kryds af lande og instittutioner og til MasterClass skal vi diskutere de resultater vi når frem til med andre MasterClass-deltagere i resten af Europa.

Det bliver en spændende dag med aktiviteter og lærerige forelæsninger. Måske møder du endda en kommende kollega.

 

PROGRAM

Det sidste af de mange tusinde detektormoduler inden det bliver sænket ned i isen. Eksperimentets medarbejdere har sat deres autografer på modulet. (Robert Schwarz, NSF)

09:00-10:00: Velkomst og introduktion
10:00-11:30: IceCube eksperimentet og fysikken bag
11:30-12:00: En rejse til Sydpolen
12:00-12:30: Frokost med forskerne
12:30-16:00: Led efter neutrinoer!
16:00-16:30: Videokonference med andre universiteter i Europa
16:30-17:00: Forskning på Niels Bohr Institutet

Det meste af dagens undervisning foregår på engelsk, da de fleste af forskerne er fra udlandet. Derfor er det vigtigt at du som deltager er tryg ved at snakke engelsk.

Tilmelding

Du kan ansøge om en plads til IceCube MasterClass ved at udfylde et ansøgningsskema. Vi sætter derfor pris på en motiveret ansøgning, hvor du skriver, hvorfor du er interesseret i at deltage. 

Tilmeldingsformular >>

Der er stadig pladser ledige, og du kan tilmelde dig helt frem til fredag 3. marts 2017.

Ansøgere får besked om de er optaget fra mandag 27. februar, og sørger selv for at få fri fra normal undervisning på skolen hele dagen onsdag 8. marts.

Ved Sydpolen er iskappen på Antarktis omkring tre kilometer tyk, og giver en fantastisk mulighed for at installere et neutrino eksperiment som IceCube med et dektektionsvolumen på en kubikkilometer. (IceCube)


Har du yderligere spørgsmål er du mere end velkommen til at tage kontakt til Morten Medici (se kontakt informationer nedenfor).